Gastro Direct

Matlagning när den är som bäst

Unna dig utan att fuska med dieten

För dem som tränar hårt och bygger muskler eller kondition mot specifika mål, är maten A och O. Det är din diet som styr hur mycket näring kroppen får, samt varifrån den tar sina reserver när du pushar dig till att bli starkare och snabbare. Men en strikt diet är långtråkig och repetitivt. Finns det möjligheter att unna sig lite godare saker utan att nödvändigtvis vända sig till snabbmat, chips eller godis? Absolut!

Proteinpulver räddar dagen

Många väljer att öka på sitt proteinintag med hjälp av vassleprotein som köps smaksatt. Populära smaker är blåbär, jordgubb, vanlig, choklad och karamell. Men dessa kan användas till mycket mer än bara som hälsosam shake. Du kan använda pulvret i din bakning och matlagning för att få lite syndigare rätter på tallriken. Exempelvis är det många som använder proteinpulver istället för mjöl för att steka pannkakor. Använder du kasseinpulver kan du baka bröd och muffins men vassle är bäst för just pannkakor. För dem som gärna vill äta bröd eller muffins men vill inte äta för mycket kolhydrater är proteinpulver ett bra substitut. Det här receptet ger dig goda frukostfrallor med extra proteinkick, skapat av Carlotta Östberg/Värmdö Bootcamp:

  • 3 dl kassseinpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl müsli
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 dl kesella
  • 100 gram smör
  • 2 tsk flingsalt
  • En skvätt mjölk
  1. Rör ihop alla torra ingredienser och sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Rör i de våta ingredienserna. Brödet behöver inte jäsa då man använder bakpulver istället för jäst.
  3. Klicka ut degen till bakplåtspapper, det borde bli runt 10 stycken frallor. Grädda i 15 minuter till dem fått fin färg. Njut!

Godis på rawfood

Med ”rått godis” menar vi såklart godis som inte behöver bakas eller värmas för att ätas. Och man använder naturligt socker istället för ersättningssocker eller vanligt, vitt socker. En vanlig ingrediens är att dadlar som är naturligt söta och kombineras gärna med kokos, honung och andra frukter. Man använder mycket nötsmör och nötmjöl för att skapa goda substitut till glass och kakor som inte behöver bakas. Använd prickiga bananer för göra din egen glass som du smaksätter med riven kokos, choklad eller lite apelsinskal. Du kan även göra grädde på cashewnötter och tillaga mumsiga cheesecakes med endast råa eller naturliga livsmedel.