Gastro Direct

Matlagning när den är som bäst

Favoritsmaker från Italien

Det italienska köket är något som många håller som det absolut smarrigaste av alla världens kök. Vi tänkte därför ta oss igenom några av de mest signifikanta ingredienserna i italiensk mat.

Pasta

Informationen till de olika ingredienserna är hämtade från Parma Salami som är en leverantör av många fina italienska råvaror och produkter.

Pasta

Pasta är väl kanske det som de allra flesta tänker på först när ämnet är italiensk mat. Pasta Carbonara, fettuccine, makaroner – ja det finns många olika typer av pasta. Vi rekommenderar definitivt att du använder dig av färsk pasta när du lagar någon pastarätt. Det finns att köpa i vanliga matvarubutiker, men det är faktiskt inte så svårt att göra egen pasta heller, även om du får lägga ner lite tid.

Olivolja

Olivolja är också det något som många associerar med Italien. Faktum är dock att produktionen av olivolja är större i Spanien än den är i Italien eller något annat land. Men vi skulle nog ändå vilja hävda att är det italienska köket som det hör till. Det finns nog få saker som kan förgylla en maträtt så som en riktigt fin kallpressad, extra virgin olivolja kan. Till er som inte redan är olivoljefrälsta så kan vi berätta att det är inte de billiga versionerna i vanlig butik du ska gå efter, lägg gärna några kronor extra på en bra olivolja och du kommer inte att ångra dig.

Parmesan

Parmesan är en tredje ingrediens som starkt förknippas med Italien. De brukar i regel lagras i 12-18 månader men det finns även de som lagras längre och blir således starkare i smaken. Parmesan är alldeles utmärkt att använda i olika sorters matlagning, inte minst italiensk mat då. En klassiker är ju att toppa pastarätterna med ett stänk olivolja och riven parmesan. En sådan finish kan ta en maträtt från att vara god till att bli av restaurangkvalitet, god restaurangkvalitet. Parmesan är verkligen en smakhöjare som alla borde ha hemmavid.